Voetbalreis Valencia
ALL_BLOGS

Valencia en Levante: onlosmakelijk verbonden met een vleermuis

2019-10-29

Welke voetbalfan is het nooit opgevallen? Het logo van Valencia en Levante hebben wat gemeen. Bij beide clubs is er een vleermuis in afgebeeld. Toeval? Nee! Is het bedoeld om de tegenstander af te schrikken? Dat is ook niet het geval. Maar wat is dan wél het verhaal achter het iconische diertje en deze twee La Liga-clubs?

Wie aan een vleermuis denkt, legt al snel de link met Dracula de vampier, horrorfilms en Batman. Het diertje is inmiddels een echt halloweenesk symbool geworden. Toch is dat niet altijd overal het geval geweest. Zo is het beestje juist bij voetbalclubs Valencia en Levante allerminst bedoeld om onbekenden angst in te boezemen. Het is juist het tegenovergestelde, het is om de trots van de stad Valencia uit te beelden.

De trots van Valencia en Levante

Valencia was bijna voor vierhonderd jaar in handen van de Moren, die vanuit Noord-Afrika een groot deel Spanje veroverden. Die tijd laat nog altijd zijn sporen na. Er staan in het centrum nog een aantal gebouwen die zichtbaar zijn beïnvloed door de Moorse bouwstijl. Het is niet alleen de bouwstijl dat verwijst naar het Moorse verleden van de stad. Ook het logo van voetbalclubs Levante en Valencia zijn beïnvloed door het verleden. Beide clubs zijn gelegen in de stad en hebben een deel van het stadswapen opgenomen in hun eigen embleem, namelijk de vleermuis. Het beestje verwijst naar een belangrijk moment in de geschiedenis van de stad Valencia.

Koning Jaime de Veroveraar viel op 28 september 1238 Valencia binnen met als doel de Valencianen te bevrijden van de Moorse heerschappij. Dat lukte en de havenstad behoorde vanaf dat moment tot het Koninkrijk van Aragón, wat later samen met het koninkrijk van Castilië het hedendaagse Spanje vormgaf. Volgens de volksverhalen daalde een vleermuis neer op de kroon van Koning Jaime de Veroveraar direct nadat hij de stad had overgenomen. Het werd door de Valencianen gezien als een zegen vanuit de hemel. Sindsdien geldt de vleermuis als de beschermer van het Valenciaanse wapen en het volk.

De steile tribunes van Mestalla

Door de voetbalclubs wordt nog altijd gebruik gemaakt van de symbolische waarde van de vleermuis. Niet alleen in de logo’s is ‘El Rat Penat’, zoals Koning Jaime het beestje noemde, terug te vinden. De mascotte - je raadt het al - in een vleermuis pak gehesen Valenciaan, maakt nog wekelijks zijn rondje om het veld. Daarnaast is in Mestalla wellicht de grootste afbeelding van het nachtdiertje van de hele stad te zien. Op de steile Aragón-tribune is het diertje zó groot afgebeeld dat het zelfs vanuit het vliegtuig goed te zien is.

Bij Levante wordt de vleermuis minder prominent naar geschoven dan bij Valencia. Het beestje mag dan wel in het logo zichtbaar zijn, maar bij het binnenstappen van de fanshop zijn het voornamelijk kikkers die je ziet. De Levantijnen hebben zichzelf namelijk de geuzennaam 'de kikkers' gegeven nadat er vroeger een kikkerplaag heerste nabij het stadion. Het veld werd geregeld 'belegerd' door de kwakers. Door deze beestachtige gebeurtenissen zou je de stadsderby van Valencia - wat overigens een echte aanrader is - ook wel kunnen zien als de vleermuizen tegen de kikkers of de derby der vleermuizen.

ALL_BLOGS