Racing Club en Indepediente
Dat Argentinië een voetballand pur sang is, daar valt niet aan te twijfelen. Vooral in hoofdstad Buenos Aires is de voorliefde voor de sport overal goed te voelen. Met maarliefst 60 clubs is de stad op zijn minst een voetbalbolwerk te noemen. Avellaneda, een buitenwijk ten zuiden van Buenos Aires, vormt de basis van twee van de grootste clubs uit de hoofdstad van Argentinië. Voor wie zich ooit verdiept heeft in het Argentijnse voetbal zijn Racing Club en Independiente geen onbekende namen. Zij vormen met Boca Juniors, River Plate en San Lorenzo de grote vijf. Verbazingwekkend zijn ook zij alledrie afkomstig uit voetbalstad Buenos Aires. Hoewel de Superclásico tussen Boca Juniors en River Plate een wereldwijd bekende stadsderby is, is er geen 'burenstrijd' zo intens als de Avellaneda derby.
Racing Club, spelend in het iconische Estádio Presidente Juan Domingo Perón, neemt het tijdens de Avellaneda derby op tegen buurman Indepediente. De clubs spelen hun thuiswedstrijden op een steenworp van elkaar vandaan. Een uitwedstrijd tegen de rivaal, voelt nog net niet als een thuiswedstrijd. De stadions zijn nog net geen 200 meter van elkaar verwijderd. Toch is het lang niet altijd zo vriendelijk als het klinkt. Racing Club is van oudsher een van de meest succesvolle clubs van het land, waar Indepediente pas later successen wist te behalen. Daar was de aanhang van de laatstgenoemde club allerminst blij mee. Ze begroeven zeven zwarte katten onder een van de ingangen van het 'El Cilindro' stadion van Racing Club. Bijgeloof of niet, de jaren na het voorval kwam Racing Club er niet meer aan te pas. De club pakte in ruim veertig jaar geen landstitel meer. Terwijl het daarvoor 16 titels pakte in vijftig jaar tijd. Om het bijgeloof nog wat aan te wakkeren, degradeerde La Academia, zoals de bijnaam van Racing Club luidt, zelfs. Het geeft maar eens aan hoe de burenruzie leeft in Avellaneda. Inmiddels lijkt de vloek niet meer van kracht en speelt Racing Club zo nu en dan weer voor het eremetaal. En Indepediente? Die werden voor het laatst landskampioen in 2002.
Liverpool FC en Everton FC
Een van de bekendste 'buren' ter wereld zijn zonder twijfel Liverpool Football Club en Everton Football Club. Echte buren zijn ze natuurlijk niet want het Stanley Park zorgt voor een oase van rust tussen de twee enorme voetbaltempels. Op zondagochtend worden er traditiegetrouw Sunday League-wedstrijdjes afgewerkt in het park tussen de twee stadions. Veel iconischere plekken om in het ochtenddauw met een kater het veld op te stappen zijn er vrijwel niet te bedenken. In de middag stappen dezelfde mannen en vrouwen meestal weer door de turnstiles om een van de twee clubs uit Liverpool te bezoeken.
De Merseyside Derby is voor de supporters van beide clubs zelfs tijdens uitwedstrijden te voet te bezoeken. Voor de Everton-fan zal een bezoek aan Anfield bijna voelen als thuiskomen. The Toffees speelden in het verleden op Anfield. In 1892 verliet Everton Anfield voor een nieuwer, moderner stadion aan de andere kant van Stanley Park. Goodison Park is sindsdien het thuis van de Evertonians. Anfield-eigenaar John Houlding liet het vertrek van de voetbalclub niet zomaar gebeuren. Hij probeerde de clubkleuren, naam en competitieplek over te nemen om zo toch een voetbalclub in Anfield te behouden. Dit lukte hem niet en was indirect de reden van de oprichting van Liverpool FC. Een bijzonder verhaal van een bijzondere 'burenstrijd'.
Nottingham Forest en Notts County
Hoewel Nottingham niet vertegenwoordigd wordt in de Premier League kent het een rijke voetbalhistorie. Met Nottingham Forest als een van de meest succesvolle clubs van Engeland en Notts County als een van de oudste, is de stad aan rivier de Trent genoeg in de geschiedenisboeken terug te vinden. Waar normaal gesproken bij buren in het voetbal een fierse rivaliteit heerst, valt dat in Nottingham nog mee. Dat heeft met name te maken met het niveauverschil tussen beide clubs. Gedurende het einde van de 19e eeuw tot de jaren '10 van de 20e eeuw waren zowel Nottingham Forest en Notts County samen actief op hoogste niveau. Al snel zakt Notts County weg. Voor Forest breken er gouden tijden aan. Het draait in de jaren '80 mee in de top van Engeland en weet zelfs twee keer de Europa Cup I te winnen.
In de ruim 150 jaar dat beide clubs bestaan, werd er niet altijd in dezelfde stadions gespeeld. Zo speelde Notts County tot 1910 in het Trent Bridge Cricket Ground, dat nóg dichterbij het City Ground van Nottingham Forest ligt. Inmiddels spelen ze hun thuiswedstrijden in Meadow Lane, dat zo'n 240 meter van City Ground verwijderd is. Ze zijn dus na 1910 zo'n 100 meter verder van stadsgenoot Nottingham Forest vandaan gaan voetballen. Waar het vroeger enkel een paar huisjes waren die de stadions van elkaar scheiden, ligt er nu ook een rivier tussen. Een bijzonder gezicht is het in ieder geval. Sta je op de brug over de Trent en kijk je naar links, dan zie je thuishaven van Notts County. Kijk je naar rechts dan bekijk je het stadion van Nottingham Forest.
Dundee FC en Dundee United
Als we het over buurman en buurman in het voetbal hebben, dan mogen de twee Dundee-clubs niet ontbreken. Tannadice Park en Dens Park liggen letterlijk in dezelfde straat en zijn net geen overburen. Net als in Glasgow en Edinburgh spelen er dus ook in Dundee twee clubs op het hoogste niveau van Schotland. Dundee FC en Dundee United zijn al jarenlang jojo-clubs die het ene jaar in de Scottish Premiership spelen en het jaar erop op het tweede niveau van Schotland vertoeven. Toch is dat niet altijd zo geweest. Met name Dundee United maakte in de jaren '80 furore in de Schotse én Europese competities. Als absolute hoogtepunten werden The Tangerines in 1983 landskampioen en werden ze tweede in UEFA Cup in 1987.
Overigens is rivaal en straatgenoot Dundee FC ook niet prijsloos. In het seizoen 1961-1962 kroonden zij zichzelf tot beste club van Schotland door de Scottish Premiership te winnen. Ook ging het in Europees verband in 1963 meer dan prima. Nadat het FC Köln, Sporting CP en Anderlecht versloeg, moest het in de halve finale van de Europa Cup II toch zijn meerdere erkennen aan AC Milan. Hoewel Dundee FC en Dundee United op steenworp van elkaar spelen en beide ongeveer van hetzelfde niveau zijn, is het een doodzonde om te praten over een fusie. Een rijke historie kan niet zomaar worden opgegeven. Daarnaast zijn de verschillen ondanks de geringe afstand enorm. Net als bij Celtic - Rangers en Hibernian - Heart of Midlothian diende de ene club ooit als sportvereniging voor protestanten en de ander voor katholieken. Een verschil dat Schotten niet snel zullen negeren.
Crvena Zvezda en Partizan FK
Een van de meest krankzinnige derby's van Europa is zonder twijfel die tussen Partizan FK en Crvena Zvezda. De Eternal Derby zoals het duel tussen de twee clubs uit Belgrado ook wel bekendstaat, is al jarenlang populair onder voetbalreizigers die op zoek zijn naar wat extra spanning. Bij een bezoek aan de eeuwige derby zijn pyro's en luid gezang eerder regel dan uitzondering. Wat veel mensen niet weten van deze derby, is dat Partizan en Rode Ster vrijwel buren zijn. Het Marakana, zoals de fans van Rode Ster hun stadion noemen, staat maar zo'n 500 meter hemelsbreed van het Partizan Stadion vandaan. Sterker nog, vanuit het Marakana zijn de lichtmasten van het stadion van de rivaal goed te zien. Andersom zijn de enorme masten van het stadion van Crvena Zvezda ook goed te zien vanaf de bovenste plekken in het Partizan Stadion.