Stel je ultieme reis samen met vlucht, hotel & tickets
Sinds 1929 hebben er 62 teams meegespeeld in de La Liga. Slechts negen teams wisten ooit een landstitel te winnen. De Spaanse voetbalbond stemde in met de plannen om een landelijke competitie van tien teams op te richten. Er werd besloten om de eerdere winnaars van de Copa Del Rey te benaderen om in de gloednieuwe competitie deel te nemen. FC Barcelona, Real Madrid, Real Sociedad, Athletic Bilbao, Real Unión en Arenas club de Getxo waren dusverre de eerste clubs op het lijstje. Natuurlijk ontbraken er nog vier clubs, die werden vergeven aan clubs die de voorgaande jaren op een tweede plaats eindigde. Atletico Madrid, Espanyol en Europa vulde de ontbrekende plaatsen in. Er ontbrak nog altijd een team. Dat werd op basis van een knock-out toernooi geselecteerd; Racing de Santander.
Traditionele invulling
Gedurende de jaren werden er telkens meer clubs toegevoegd aan de Spaanse hoogste competitie. Tussen 1995 en 1997 waren er zelfs 22 deelnemers aan het Spaanse landskampioenschap. Vanaf het seizoen 1997-1998 is de competitie ingevuld zoals wij hem nu kennen; met twintig teams. Voor de clubs met degradatiezorgen is het zaak om niet bij de laatste drie ploegen te eindigen, want dan degraderen ze naar de Segunda Division. Directe promotie naar de La Liga is weggelegd voor de twee hoogst geëindigde ploegen van de Segunda Division. De nummer drie vecht met de nummer vier, vijf en zes om het laatste ticket voor een seizoen in de La Liga.
Kampioenschappen in overvloed
Het zal je niet verrassen dat Real Madrid en FC Barcelona de best presterende ploegen ooit zijn in de La Liga. De Madrilenen voeren de lijst aan en FC Barcelona volgt op een gepaste afstand van iets meer dan honderd punten. Naast deze twee topteams is er slechts één andere clubs nooit gedegradeerd van het hoogste niveau van Spanje. Het is géén Valencia of Sevilla maar Athletic de Bilbao. De Basken werden acht keer kampioen, waarvan de laatste titel alweer uit 1984 dateert. Atlético Madrid (11x), FC Barcelona (27x) en Real Madrid (36x) wonnen vaker de landstitel. Ook Valencia (6x), Real Sociedad (2x), Deportivo La Coruña (1x), Sevilla (1x) en Real Betis (1x) werden ooit landskampioen.
Huidige competitie
De volgende teams komen op de dag van vandaag uit in de La Liga:
Alavés, UD Las Palmas, Athletic Club de Bilbao, Atlético de Madrid, CA Osasuna, Celta de Vigo, FC Barcelona, Getafe CF, Rayo Vallecano, Real Betis, Real Madrid, Real Sociedad, Sevilla CF, Valencia CF, Villarreal, RCD Mallorca, Girona FC, RDC Espanyol, CD Leganés, Real Valladolid.
foto: Christian Bertrand / Shutterstock.com
In Spanje is het meestal de vraag of Real Madrid of FC Barcelona er met de titel vandoor gaat. Zo nu en dan weet er een andere club te verrassen. In 2013/2014 was die ploeg Atlético Madrid. Toch lijkt door het transfergeweld waarin de twee eerdergenoemde grootmachten deelnemen, de top twee altijd redelijk voorspelbaar, maar wie weet zien we dit seizoen toch een onverwachtse landskampioen.
Pepe Bordalás verdient op het moment alle lof die hij krijgt. Sinds de Spaanse hoofdcoach aan het roer was bij Getafe is de club opgebloeid tot een subtopper in de La Liga. Bordalás kon op geen beroerder moment instappen bij Getafe. De club was in het voorgaande seizoen gedegradeerd naar de Segunda Division en wist tijdens de eerste wedstrijden van het seizoen ook op het tweede niveau van Spanje niet bepaald te imponeren. Sterker nog, de club won slechts een van de eerste zeven wedstrijden. Nog voor de maand september afgelopen was, stond de club opnieuw in de degradatiezone, maar nu een niveautje lager. Voor de voorzitter van de club was de maat vol; trainer Juan Esnáider werd ontslagen als hoofdcoach. Bordalás verving hem en met het aan het roer zette de club direct de lijn omhoog in. Ondanks een 21e plaats in de zevende speelronde, wist de club nog promotie naar de La Liga af te dwingen. Via een derde plek en overwinningen tegen Huesca en CD Tenerife in de play-offs waren de Madrilenen terug op het hoogste Spaanse niveau.
Ook na de promotie stopte het succes voor de equipe van Bordalás niet. In 2017/2018 bereikte het als promovendus een knappe achtste plek, mede dankzij een 0-0 gelijkspel in Camp Nou. Ook in 2018/2019 ging de succescoach gewoon door met winnen. Tot op twee wedstrijden voor het einde van het seizoen had de club een Champions League-plaatsing in handen. Toch werden ze uiteindelijk vijfde en liepen ze een kwalificatie voor het miljoenenbal net mis.
In het seizoen voordat Bordalás Getafe uit de problemen hielp, was hij ook al succesvol met een andere club. Deportivo Alavés werd onder leiding van de Spaanse oefenmeester kampioen in de Segunda Division en promoveerde direct. Om deze prestatie nog maar eens te benadrukken; in de twee voorgaande seizoenen kwam Alavés niet verder dan een zestiende en dertiende plek op het tweede niveau van Spanje. Inmiddels heeft Bordalás ook een jaar Valencia achter de rug waar hij na een teleurstellend seizoen ontslagen werd. Sinds 2023 is hij terug bij zijn Getafe CF.
foto: Christian Bertrand / Shutterstock.com
Het Estadí Camp Nou is met afstand het grootste stadion van Spanje. Het stadion werd in drie jaar tijd gebouwd en is met ingang van 24 september 1957 de thuishaven van FC Barcelona. Nu wordt er tijdelijk ergens anders gespeeld. In 2025 zou een verbouwing opgeleverd moeten worden die de het totaal aantal plaatsen naar 105.000 brengt. Het wordt dan weer optimaal genieten bij een wedstrijd van FC Barcelona.
Het contrast kan haast niet groter als men afreist naar bijvoorbeeld het Municipal de Motilivi van Girona FC waar 'slechts' 11.286 toeschouwers de wedstrijden bij kunnen wonen. Toch is de sfeer bij Girona FC altijd meer dan voldoende!
Stadions in de La Liga:
81.044 - Estadio Santiago Bernabéu - Real Madrid (foto:
David Benito / Shutterstock.com)
70.460 - Civitas Metropolitano - Atlético de Madrid
60.721 - Estadio Benito Villamarín - Real Betis
55.926 - Estadi Olímpic Lluís Companys - FC Barcelona
53.289 - San Mamés - Athletic Club de Bilbao
49.430 - Mestalla - Valencia Club de Fútbol
43.883 - Estadio Ramón Sánchez Pizjuan - Sevilla Club de Fútbol
40.500 - Stage Front Stadium - RCD Espanyol
39.313 - Reale Arena - Real Sociedad
32.400 - Estadio Gran Canaria - UD Las Palmas
29.000 - Estadio Balaídos - Celta de Vigo
27.618 - Estadio José Zorrilla - Real Valladolid
26.020 - Son Moix - RCD Mallorca
23.576 - El Sadar - CA Osasuna
23.500 - La Cerámica - Villarreal Club de Fútbol
19.840 - Mendizorrotza - Alavés
16.800 - Coliseum Alfonso Pérez - Getafe Club de Fútbol
14.708 - Campo de Fútbol de Vallecas - Rayo Vallecano
14.624 - Municipal de Motilivi - Girona FC
12.454 - Butarque - CD Leganés
In heel Spanje is de binding met de regio erg sterk, zo zijn Catalanen over het algemeen erg trots op Catalonië, hebben de Basken eenzelfde liefde voor hun Baskenland en zijn Galiciërs ook verzot op hun eigen stukje land. Door deze trots kunnen er ook binnen die regio's verhitte derby's plaatsvinden. Hieronder vind je de meest spraakmakende derby's en klassiekers van Spanje: